Cu capu' în nori

Înariparea efortului livresc prin plăcere | mai 17, 2009

trece balonul intelegerii pe langa tine

În ciuda culturii de mâncare instant şi informaţie instant, înţelegere profundă instant a cartilor de calitate nu există.

Nu ştim să ne frângem orgoliul ascultând.Când alţii ne împărtăşesc un ceva semnificativ, noi suntem focalizaţi pe vocabulele noastre şi reacţia celuilat la problemele noastre.

S-a fosilizat, s-a atrofiat simţul ascultării din noi. Cele două unghiuri de jos ale triughiului isoscel sunt compunerea şi interpretarea, urmate de vârful de sus prin care noi devenim activi treptat şi trudnic : înţelegerea intenţiilor autorului .

Baudelaire spunea că în muzică, pictură şi literatură există întodeauna o lacună completată de imaginaţia ascultătorului. E nevoie de răbdare că să desfăşurăm miezul în timp. A citi în fotoliu sau în pat, la jumătatea drumului dintre veghe şi reverie, nu e citire. Trebuiesc aruncate impresiile superficiale şi prejudecăţile la Recycle Bin şi parcurs drumul efortului şi transpiraţiei din urma analizei si sintezei muzicale.

Plăcerea este chiar în acesta strădanie prelungită şi încordată, căci revelaţiile ulterioare desfătează adâncuri mult mai profunde decât efemera simulare emoţională a percepţiei pur senzoriale.

Comoară interioară a unei capodopere literare este arborescentă şi inepuizabilă, mereu revelatoare şi regeneratoare.

Reclame

Lasă un comentariu »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

About author

îmi place să îmbrăţişez norii diafani metamorfozaţi în litere sidefii.să ating cu mâna apa ornată din perle care cad în ochii oamenilor. să mă aplec pe zăpada cerului între carourile menirilor visate şi vertebrele rămase din celulele temporalităţii.să-mi tatuez în palme cearşafurile întinse la lună prelungite în aripi atinse de tâmple angelice.

Caută

Navigare

Categorii:

Links:

Archives:

Feed-uri

%d blogeri au apreciat asta: